Natuurpark

Zoveel moois om te ontdekken

wat een uitzicht

zalig weer

BMW-gs
BMW-gs

Vandaag stond er een rit van net geen 300km gepland. We hebben hier zalig weer in Italie, mooie vergezichten en prachtig asfalt. Veel meer kan je eigenlijk niet wensen. vandaag reden we richting Tires naar de Nigra pas op 1600 hms.

De Nigrapas (Italiaans: Passo Nigra / Duits: Nigerpass) is een bergpas in de Dolomieten in Italië. De pas wordt ook wel Rosengartenstrassegenoemd. Het traject loopt van Tires (Tiers) naar de pashoogte en dan langs de oostflank van het mbergmassief van de Catinaccio, beter bekend als Rosengarten, naar het Lago di Carezza (Karersee). De lengte van de route is 14,5 kilometer.

De weg vanuit Tires richting de pas is eerst sterk stijgend met een maximaal hellingspercentage van 17%. Op de beboste pashoogte staat de berghut Rifugio Nigra. De weg verder richting Carezzo al Lago is bochtig, maar relatief vlak. Het uitzicht onderweg op de Rosengarten en de zuidelijk gelegen Latemar is goed, vooral bij zonsondergang als de bergen rood opgloeien.

Vandaar was het in één trek door naar de Karerpass. De Costalungapas (Italiaans: Passo di Costalunga / Duits: Karerpass / Ladinisch: Pas de Mont) ligt op de grens van de Italiaanse provincies Trenteen Zuid-Tirol. Tevens is het de Italiaans-Duitse taalgrens, in het gebied ten oosten van de pas wordt zelfs nog een derde taal gesproken: Ladinisch. De Costalungapas is het gehele jaar geopend. Samen met de Pordoipas en Falzaregopas vormt de Costalungapas de Dolomietenweg.

 

De route naar de pas vanuit het westen begint in Kardaun (Cardano) in het brede dal van de rivier de Eisack (Isarco). Hier opent zich het Valle d’Ega(Eggental) dat in het eerste deel een kloof vormt. Na een aantal kilometer verbreedt het dal zich. De goede weg klimt door dichte bossen en tiroler dorpjes omhoog naar het Lago di Carezza. Het water heeft een helder blauwgroene kleur met op de achtergrond dichte naaldbossen waar de torens van de Latemar boven uitpriemen.

Het blijft een leuke dag rijden nu richting Cernadoi voor de volgende pass.

De Falzaregopas (Italiaans: Passo Falzarego / Ladinisch: Fauzorego) vormt in Italië de verbinding tussen het Val Livinalongo en het Val Boite waar Cortina d’Ampezzo ligt. De pas maakt ook deel uit van de Dolomietenweg samen met de Costalungapas en de Pordoipas.

 

De route vanuit het westen begint in de wintersportplaats Arabba waar ook de weg naar de Campolongopas begint. De weg door het Val Livinalongo is goed en gaat afwisselend door weilanden en bossen. Na een lichte daling begint de weg weer te klimmen bij het dorpje Cernadoi. De weg gaat met haarspeldbochten omhoog door het ongerepte landschap. De laatste kilometers gaat met korte bochten omhoog, waarvan er een in een tunnel ligt.

De pashoogte van de Falzarego wordt gedomineerd door de Monte Lagozuoi. Vanaf de pas gaat een kabelbaan omhoog naar deze 2802 meter hoge top. In noordelijke richting gaat de weg naar de nabije Valparolapas. Het uitzicht op de Marmolada en de berggroep Cinque Torri is van hieruit goed.

De afdaling naar Cortina d’Ampezzo gaat langs de zuidhellingen van de Tofana, een van de hogere Dolomietbergen. Na 10,5 kilometer takt bij het dorp Pocol de weg af naar de 2236 meter hoge Giaupas. Rechtdoor ligt vijf kilometer verder Cortina d’Ampezzo, de grootste plaats in de Dolomieten. Hier begint de klim naar de Tre Crocipas

En het word nog mooier via de Valporalapas. De weg over Valparolapas (Italiaans: Passo di Valparola) vormt de verbinding tussen de Italiaanse provincies Bolzano en Belluno. Op de pashoogte loopt ook de Italiaans/Duitse taalgrens. Aan beide zijden wordt een gemeenschappelijke taal gesproken: het Ladinisch. De zuidzijde van de Valparolapas loopt, op de eerste anderhalve kilometer na, over hetzelfde traject als de Falzaregopas.

De beklimming aan de noordzijde begint in de laatste gemeente van het Valle Badia: San Cassiano (Sankt Kassian). Een goede weg stijgt door het prachtig beboste dal naar Armentarola, beginpunt voor wandelingen in het Parco Naturale Fanes Sennes. Het landschap wordt woester en is met rotsblokken bezaaid. De pashoogte wordt iets na de provinciegrens bereikt. Iets lager ligt een groot bergmeer. De Valparolapas onderscheidt zich van de andere passen in de Dolomieten door het kale sombere rotslandschap. Iets na de pashoogte staat het zonderlinge verlaten militaire bouwwerk Tre Sassi. Dat is tussen 1897 en 1901 door de Oostenrijkers gebouwd om zich bij een eventuele Italiaanse aanval te kunnen verdedigen.

De afdaling in zuidelijke richting gaat de eerste anderhalve kilometer over een kale hoogvlakte. Aan de voet van de 2477 meter hoge Sasso di Stria aan de rechterkant, komt de weg uit op de Falzaregopas De pashoogte van de Falzarego wordt gedomineerd door de Monte Lagozuoi. Vanaf de pas gaat een kabelbaan omhoog naar deze 2802 meter hoge top. Het uitzicht op de Marmolada en de berggroep Cinque Torri is van hieruit schitterend.

Afsluiten doen we via de Furkelpass.  Moe maar voldoen komen we binnen, het is weer laat. Morgen lassen we een rustdag in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

onze rondritten

Bekijk onze nieuwspagina, hier ga je alle ritten terug vinden.

Deze website gebruikt cookies om uw surf ervaring te verbeteren.