mergellandroute

Toeren doorheen  de heuvelachtigste delen van Nederland

zalige bochten

mooi wegdek

Zaterdag was het geweldig weer maar door omstandigheden waren we maar met 2, maar daarom niet minder leuk. Bart met zijn nieuwe BMW GS Adventure in the 40 years edition en ik met mijn BMW GS Exclusive vertrokken voor een rondrit van om en bij de 300km.  Ik had de gps file van de Mergellandroute gedownload en de start aangepast zodat we al goed opgewarmd waren tegen dat we in Nederland arriveerde voor deze rondrit, dewelke overigens helemaal voorzien is van wegwijzers.

De Mergellandroute is een door de ANWB uitgestippelde toeristische route en loopt door een van de heuvelachtigste delen van Nederland, namelijk Zuid-Limburg.

De mergellandroute werd uitgezet in 1960, in een tijd dat de auto geleidelijk ging winnen aan populariteit bij bredere lagen van de bevolking. In deze tijd zette de ANWB door heel Nederland van dergelijke routes uit, aangegeven met zeskantige bordjes. Vele daarvan zijn later, vanwege de verkeersoverlast, weer opgeheven. De Mergellandroute is echter blijven bestaan.

De Mergellandroute is een geliefde en vaak gereden route voor vakantiegangers door het Limburgse Heuvelland met een lengte van 110 kilometer per auto en motor of 127 kilometer per fiets.[1][2][3]

De route voor fietsers loopt grofweg hetzelfde als die voor gemotoriseerd verkeer en alleen waar dit afwijkt worden kleinere groene zeshoekige ANWB-bordjes gevolgd.

De route voor gemotoriseerd verkeer (bruine bewegwijzering) loopt langs deze plaatsen, waarbij men in principe in elke willekeurige plaats kan beginnen.

Onze eerste stopplaats was wat uitgelopen, ongeveer 1h30 voor 2 drankjes en een snack. Dat was iets teveel van het goede. De temperatuur was inmiddels al opgelopen tot 28°. Mijn T-shirt en onderbroek kon ik al uitwringen, misschien dan toch eens doorwaaikledij gaankopen. Na een meer dan gezellige babbel met een op leeftijd gekomen racer met een yamaha R1 vervolgde we onze route. En het was mooi, maar oh zo druk. Het stikt daar van de fietsers en je moet 4 ogen hebben want velen rijden overal behalve rechts. Ieder zijn plezier, echter icm met het drukke autoverkeer is het gewoon dikwijls aanschuiven. misschien kan je deze rondrit beter doen in het midden van de week. je rijd door idyllische dorpjes en aan terrasjes is geen gebrek. Mooi asfalt, kronkelend in een geweldig heuvelige groene omgeving. Je kan hieronder het filmpje ontdekken.

Als je graag het GPX bestand ontvangt laat ons iets weten en ik mail het je door.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

onze rondritten

Bekijk onze nieuwspagina, hier ga je alle ritten terug vinden.

Deze website gebruikt cookies om uw surf ervaring te verbeteren.